Leren van topdokters hoe het lichaam werkt, dat is het idee van de Medische Publieksacademie Twente. Tijdens openbare, gratis bijeenkomsten delen specialisten van MST hun kennis over het menselijk lichaam en veel voorkomende ziektes. Ze doen dat zonder witte jas, op een begrijpelijke manier. Het publiek is enthousiast en beloont de bijeenkomsten gemiddeld met een 9. Stichting Vrienden van MST maakt de Publieksacademie mede mogelijk. Hieronder is een impressie van één van de bijeenkomsten te zien.

De Publieksacademies in MST

‘Als ik dit eerder geweten had, had ik mijn familielid beter kunnen helpen.’ ‘Wat goed dat de dokter naar het publiek toekomt buiten werktijd.’ Uit de reacties blijkt het enthousiasme van het publiek. Bij elke Publieksacademie staat een ander lichaamsdeel centraal, zoals de hersenen of het hart. Steeds wordt eerst de werking van het lichaam uitgelegd om vervolgens te kijken naar signalen waaruit blijkt dat er iets mis is. Er wordt ingegaan op onderzoeken, behandelingen en innovaties die in MST plaatsvinden. En het publiek krijgt tips voor een gezonde leefstijl om klachten te voorkomen. Overigens kan een Publieksacademie ook gaan over een breder gezondheidsthema. Bijvoorbeeld: hoe bereidt het traumacentrum zich voor op de gevolgen van een terroristische aanslag? Sowieso is de Publieksacademie een mooie mogelijkheid om eens in het ziekenhuis te komen zonder de beladen sfeer van een afspraak met de dokter.

Ingezette middelen

Om het verhaal goed uit te leggen, maken de dokters gebruik van presentatiemiddelen. Zo is er voor de bijeenkomst over de hersenen een groot brein gehuurd. Bij de avond over de darmen kon het publiek zien hoe een scopie wordt gedaan en hoe een kankercel eruit ziet. Daarnaast wordt van elke bijeenkomst een boekje gemaakt om thuis nog eens na te lezen. Natuurlijk is er ook een kopje koffie of thee met iets lekkers. Deze voorzieningen kunnen niet betaald worden uit het ziekenhuisbudget, maar zijn wel heel belangrijk voor het slagen van de avond. Daarom ondersteunt Stichting Vrienden van MST dit mooie initiatief.

Help mee

Vindt u het ook belangrijk dat deze publieksavonden kunnen voortbestaan?
Word dan vriend en doneer!